La Fundació Mapfre a través de la seva sala d’exposicions de la Casa Garriga i Nogués de Barcelona ens apropa a una nova retrospectiva fotogràfica, en aquest cas, d‘un dels noms més prestigiosos de l’avantguarda nordamericana.
La seva matèria prima són els seus pensaments, preocupacions, somnis i opinions que formen part integrant de les seves fotografies, creades per expressar-se a si mateix.
En Duane Michals (Mckeesport, Pennsilvània, 1932) amb l’objectiu de no dependre del mercat de l’art ha desenvolupat al llarg de tota la seva trajectòria, en paral·lel a la seva obra més personal, una intensa activitat com a fotògraf professional amb encàrrecs de prestigioses revistes on sempre ha deixat la seva particular petjada.
Com ens informa en el seu web la pròpia Fundació Mapfre:
“En una època marcada pel fotoperiodisme, va rebutjar les limitacions d’aquest corrent i es va apropar a la narració cinematogràfica a través de l’ús de seqüències fotogràfiques construïdes amb cura. De la mateixa manera, va traspassar els límits del mitjà, ja que va incorporar, sobre les seves còpies positivades, textos manuscrits que afegeixen una dimensió més profunda a les seves fotografies. Amb una tècnica i una il•luminació gens complicades i una escenografia molt cuidada, a la seva obra s’aproxima a les grans qüestions de l’ésser humà, moltes vegades a través del joc i la ironia.”
Personalment el que més m’ha impactat és la col·lecció de treballs fets a partir de seqüències fotogràfiques on hi ha un gran equilibri entre la fotografia i la poesia, la manera de narrar o mostrar una situació, una emoció, un món interior que ens arriba amb una tècnica senzilla però potent i molt evocadora.
El més extraordinari és que amb 85 anys Duane Michals continua treballant i fent fotografies i inventant noves tècniques per mostrar el seu món.
Duane Michals
On? Casa Garriga i Nogués de Barcelona – Fundació Mapfre
Fins 10.09.17